Wednesday, July 20, 2011

48h totaalse unedeprivatsiooni katse

Hiljaaegu sai sõbraga proovitud maraton-ärkvelolekut ning on viimane aeg katsest kokkuvõte teha.

Esialgne plaan oli 72 tundi järjest ärkvel püsida, ilma eriliste stimulantideta. Mina rüüpasin mõõdukalt Pepsit ja teed, kaasvõitleja toetus peamiselt strateegiliselt ajastatud kohvipausidele. Enese motiveerimiseks ning üldise reliaabluse tõstmiseks tegime iga tunni tagant sissekandeid Facebooki. Iga 7 tunni tagant tegime psühhomotoorse ärksuse testi (psychomotor vigilance task), et vähemalt natukenegi empiirilisemat pilti saada meie seisundist (inimese subjektiivsed hinnangud oma väsimuse osas on tihti vägagi eksitavad).

Koopia suhteliselt mitteformaalsest FB logist:

Null-tund (kell 7 hommikul): Täna (ja homme ja ülehomme) öösel me (mina ja Piibe) ei maga. Täieliku unedeprivatsiooni katse. Niisama. Iga-tunnised FB postitused on omamoodi väliseks motivatsiooniks. Keda häirib, võib mind kiiresti ära blokkida,
sest eduka eksperimendi korral tuleb siia veel 72 sissekannet. :)

1. tund: Ajalootund. Meie plaan kolm päeva järjest üleval istuda on vist vähemalt 3-4 aastat vana. Nii et kõigile ammustele tuttavatele, kes küsivad mõttes: "Mis, teevad JÄLLE sama asja?" - ei, see on ikka veel see esimene pilootkatse. :D

2. tund: Miks ennast üldse piinata? Algne aastatetagune idee oli lihtsalt enese proovilepanekuks ja hallukate nägemiseks. Nüüd, veidi targemana, õnnestub kogu sellest katsumisest ehk ka midagi kasulikku välja imeda enda jaoks. Järgnevalt üks slaid sellest, kui erinevalt unepuudus inimesi reaalselt mõjutab (ülemine joonis) ja kuidas seda subjektiivselt tajutakse (alumine joonis).

3. tund: Kaasvõitleja Piibe asus just kusagil oma vaimseid võimeid testima. Kuna üritame vähemalt natukenegi katsetingimusi ühtlustada (a la magasime öösel sama palju), siis peaks ma praegu ennast samuti kognitiivselt väsitama veidi... Khanacademy.org !

4. tund: Kui ma oleks rott, siis mul oleks juba uni peal, sest nemad üle kolme tunni naljalt korraga üleval ei viitsi passida. Keda ärkvelpüsimine lähemalt huvitab, võib vaadata üht 25-minutilist loengut - http://thesciencenetwork.org/p​rograms/waking-up-to-sleep/all​an-pack

5. tund: Niisama logelemine. Energiat peab säästma :D

6. tund: Jälle üks fääntsi diagramm, seekord seletamaks minu momendil erksat vaimu ehk teatud ainete tsirkadiaansed rütmid ja mis nendega juhtub (või ei juhtu), kui pikalt (88 h) mitte magada.

7. tund: Piibe jõudis ka laborisse lõpuks. Panin talle kohe elektroodid külge ja mõõtsime reaktsiooniaegu (baastase). Tulemused: Pp 220.5 ms ja Mad 265.5 ms (feil). Kel igav, võib ka katsetada ja tulemused postitada - http://www.wellcomecollection.​org/tiredness/index.html (võtta kahe katse keskmise, ehk siis kulutada 5 minutit oma elust).

8. tund: Piibe raporteerib: Tarbisime poliit- ja massikultuuri via #elu24 ja #postimees.ee ning nüüd lähme välimissioonile Annelinna... Madis - kruvide hirm!

9. tund: Käisime poes suhkru järel. All is well now.

10. tund: 13.88888888% katsest läbi. Haigutasin just.

11. tund: Hakkame linnukesi vaatlema. Allikas - http://en.wikipedia.org/wiki/S​leep_deprivation

12. tund: Scrubs S08 E01 läheb. Ja Piibe nõudmisel lisandus sümptomite listi "tasakaaluhäired" - magamatust võrreldakse tihti joobega, fair enough.

13. tund: Esimesed pisiprobleemid matemaatikaga :D

14. tund: Otsustasime, et teeme PVT-d e psühhomotoorse valvsuse testi 7-tunnise intervalliga. Uued tulemused siis vastavalt Pp 213 ms ja Mad 232 ms. Tulemused paremad kui enne - ehk süüdi Pepsi või Tuttifrutti :D Mitte-Pepsitanud kontroll-grupp võiks ennast ka uuesti testida viitsimise korral :)

15. tund: Vaikus enne tormi(jooksu linna peale). Ja Pp haigutas ka lõpuks. Äkki oli asi Scrubsides. Or not.

16. tund: Grupiteraapia Alisa pool.

17. tund: Tee ja küpsiste peal. Pp lürbib kohvi.

18. tund: Alisa saboteerib, laseb paaniflöödi ballaade :S

19. tund: stoneface.

20. tund: Et öö mööduks valutumalt, teeme 8-tunnise nostalgiahõngulise Neopets.com-i maratoni. Võidab see, kellel on surres kõige rohkem asju!

21. tund: Esimese öö PVT tulsemused - Pp 240.5 ms + 1 missed, Mad 243.5 + 1 missed. Ehk siis tähelepanu pole enam päris see, mis ennemuiste.

22. tund: Kena päikesetõus täna.

23. tund: Family Guy season 9 ja Itaalia pada.

24. tund: Pp: "This.Just.Sucks..."

25. tund: Hommikune aeroobika.

26. tund: Õige aeg hakata tegelema pilditöötluse ja videomontaažiga.

27. tund: 30 sekundi jagu videot on valmis, ajee. Pp nõuab uut Pepsit.

28. tund: Mängisime reaktsiooniajaga jälle. Mad 262.5 ms, Pp 228.5 ms. Pips sai öisest madalseisust üle nähtavasti, minul hakkasid põlved valutama ja mõte uitab ei-tea-kus.

29. tund: Nägin korraks valgussähvatusi, huvitav. Kannibalismi ei esine.

30. tund: ehk USA arstide vahetuse pikkus, täiesti ulme. Tore tsitaat selle kohta: "Physicians are scheduling interns and residents to work 30 consecutive hours twice a week, a framework that’s left over from the 1890’s, developed by Professor Halstead of Johns Hopkins, who was a cocaine addict."

31. tund: Välismissioon 3, et leevendada pealelõunast unisust, mis paratamatult tekkima kipub.

32. tund: Näikse, et kõige raskem kogu katse juures on iga tunni tagant FB-sse mingi lause välja mõelda.

33. tund: Side tänava skene meenutab vanadekodu - igale lausele ja liigutusele eelneb pikk mõtisklus, kas ikka tasub energiat kulutada või saab ehk ka niisama lebotades läbi....

34. tund: Pp põristab šamaanitrummi.

35. tund: Reaktsiooniaja testimise aeg - Pp 231.5, Mad 247 (missed 1). Link meeldetuletuseks, kui keegi tahab mõõtu võtta - http://www.wellcomecollection.​org/tiredness/index.html

36. tund: Eksperimendist täpselt pool läbi!

37. tund: mängleva kergusega.

38. tund: Dima remarque: Kutsuge Rästik 13

39. tund: Subjektiivse sisetunde järgi oleks justkui tegu täiesti tavalise õhtupoolikuga. Ainult silmad on veidi punasemad.

40. tund: Elus veel.

41. tund: Kaspar sunnib kirjutama midagi.

42. tund: PVT tulemused taaskord - Mad 264.5, Pp 224.5, Kertu 233, Dima 217 (viimased kaks ilma unevõlata).

Siinkohal võib ära tuua ka reaktsiooniaegade joonise. All kellaaeg ja sulgudes ärkvel oldud tundide arv:

43. tund: Kisub uniseks.

44. tund: Loovus lokkab.

45. tund: Meil on frikadellisuppi, kui keegi soovib.

46. tund: Jalutuskäigule.

47. tund: Tõsine heitlus ärkvelpüsimise nimel.

48. tund: Raske varahommik seljatatud. Madis võtab ette viimased 24 h, Pp alistub.

Selleks ajaks olime oma "kõrvalmõjude tahvli" peal saanud ära märkida lihasvalu, punasilmsuse ja paistetuse, ning viimase asjana tasakaaluhäired, mis hakkasid tasapisi tekkima. Olime mõlemad tohutult unised ning Piibe otsustaski magama minna, mina aga tahtsin võiduka lõpuni vastu pidada, sest senini olid kõrvalmõjud olnud veel üsna malbed.

Tegelikult pidasin mina vastu veel napi tunnikese ning vajusin siis samuti enesele märkamatult kaheks tunniks unne. Ärgates olin üsna pettunud, kuna kahetunnine uinak oli hetkeolukorras päris korralik puhkus, mis nullis osaliselt eelneva pingutuse. Seetõttu lõpetasin ka enda piinad ning jätkasin uinakut. Lõplikult kulus unevõla tasandamiseks veel mitu ööd ja paar väiksemat uinakut.

Kokkuvõtteks võib postuleerida, et nii mina kui Piibe oleme mõlemad üle-keskmise-unepuuduse suhtes üsna vastupidavad (vaadates reaktsiooniaegu, mikrouinakute vähesust ning üldist funktsioneerimist). Tõsisemad defektid hakkavad tõenäoliselt tekkima alles pärast kahte ärkvel oldud ööpäeva. Eks täpsemalt selgub kunagi tulevikus, sest kindlasti tuleb see katsumus uuesti ette võtta.

No comments:

Post a Comment